Helyszín – Mátra

Saab-találkozónk idei helyszíne 530 m magasan fekszik a Mátra hegycsúcsaitól körülölelve, az ország legmagasabban fekvő tava, a Sástó mellett. Maga a környék rengeteg programmal és látnivalóval szolgál. Csónakázhatunk a tavon, 53 méter magas kilátóból gyönyörködhetünk a tájban, számos turistaútvonal vezet a környéken, vagy a bátrabbak a szállásunk mellől induló libegővel juthatnak fel az egykori kőbánya helyén létesített Oxigén Adrenalin Parkba, ahol kicsik és nagyon izgalmas játékokat próbálhatnak ki.

Krisztálytiszta levegőjével kihagyhatatlan célpont hazánk legmagasabb pontja, a Kékestető, ahová közösen autózunk fel. De nem állunk meg az 1014 méteres csúcsot szimbolizáló kőnél, hanem felmegyünk a TV-toronyban kialakított kilátóba is.

Jenes András és a Holló lenyűgözó fotói a TV-toronyról.

Az üveggyártásnak a Mátra területén közel 800 éves hagyománya van, de a palackgyártás több, mint 300 esztendeje, a Rákóczi uradalom alatt indult meg. 1767-től működött az üveggyár Parádsasváron, ahol 2005-ös bezárásáig működött. Szerencsére még léteznek manufaktúrák, ahol testközelből nézhetjük az üveggyártás, üvegfújás műveletét.

forrás: https://uvegmanufaktura.hu